Vad gör HR Sveriges medlemmar i sommar? Vi undersöker hela sommaren vad en del av er gör och vad ni har för tankar kring hösten! Först ut är Anna Hellgren.

Vem är du?

Anna Hellgren, tjej på 23 år som pluggar Personalvetarprogrammet i Göteborg. Skall börja tredje året. Annars vet jag inte… Johannes det här är ju skitsvårt!

Vad gör du i sommar?

I sommar blir det lite jobb och försöka hinna njuta av svensk sommar så mycket som möjligt. Åker sen till Sydney för utbytestermin om drygt två veckor.

Varför just Australien?

Har alltid velat plugga utomlands och har varit sugen på att åka till Australien så det blev två flugor i en smäll! Det fanns dessutom ett brett utbud av kurser som passade och universitetet verkade bra så det var inte så mycket att tveka på!

Vad ska du läsa för kurser?

Hm, ja det är för tillfället lite oklart men det blir i alla fall kurser med inriktning på strategiskt HR-arbete. Möjligen får jag in lite ledarskap också men vet inte riktigt ännu.

Vad ser du för nytta i att åka utomlands som student?

Jag hoppas på att få bredare perspektiv. Kurserna på programmet belyser, av naturliga skäl, organisationer främst ur ett svenskt perpsktiv. Visst är mycket litteratur från andra länder, men jag har ändå hittills saknat ett omvärldsperspektiv. Det är något som jag tycker känns viktigt i och med att många företag arbetar internationellt.

Vad har varit det största hindret innan resan?

Hittills har det inte funnits någon tradition för personalvetarstudeneter att åka utomlands. Den allmänna föreställningen har varit att det är svårt att tillgodoräkna sig utländska kurser och att det därför är svårt att få en utbytesplats. Nu verkar det dock som det skett en attitydförändring, särskilt från universitetets sida. Jag tror vi är åtta från min klass som åker, så det känns jätteroligt! Jag tror dessutom att det inte är bara är bra för individen som kommer iväg, utan också för programmet. Jag tror att det är sådana saker som kan höja personalvetares status.

Ditt bästa tips för andra som vill söka sig utomlands?

Även om universitetet är positiva till utbyte så får man inte glömma att göra jobbet själv. Ansökningstiderna är ibland långt i förväg vilket är viktigt att kolla upp. Du måste även hitta lämpliga kurser själv vilket ibland har känts som en djungel. Men det löste sig till slut! 🙂

Tack Anna och lycka till i Australien!