Jag har just varit med om en sån där sak jag älskar.

Ett frukostseminarium i ett soligt ljummet morgon-Stockholm. Jag har inte tid att gå egentligen men gör det ändå för att lusten är ändå större än känslan att jag borde göra andra ”viktigare” saker.
Jag går först själv genom ett folktomt underbart gamla stan och kommer fram till Myntkabinettet mitt emot slottet. Bara där laddar jag batterier till max.

Sen väl på plats så får jag ta del av en explosion av inspiration i form av en mycket brunbränd pigg glad känslosam och engagerad Christer Olsson. Dagen till ära har han just släppt sin andra bok ”Du läcker vad du tänker”. Det är dock inte bara det han bjuder på utan han delar med sig av sin tid till oss som kommit dit denna morgon. Han ger mig faktiskt så mycket bara under den här korta tiden att alla andra utbildningar borde skämmas iallafall en smula.

Bland det allra viktigaste av det jag får med mig under tiden jag sitter där och lyssnar på Christer bygger på följande enkla ekvation:

IQ * EQ * Kcal = Resultat

Vad betyder då detta. En tillräcklig intelligensnivå/kunskap för att klara uppgiften jobbet gångrat med personlig mognad/känslomässignärvaro gångrat med förbrukade kalorier dvs hur mycket action man lägger ner det man gör är det som i slutändan renderar i resultat du får ut. Enkelt!

Det här är ju oerhört intressant särskilt för oss ledare och HR-folk som ska försöka hjälpa till att möjliggöra prestation för andra i vår organisation och oss själva och ibland ska vi hitta rätt personer för jobbet som ska göra jobbet vi vill ha gjort. Då är detta formeln vi ska leta efter hos dom vi jobbar med. Lite mindre snack och mer verkstad. Du kan vara hur smart du vill men lägger du inga kalorier på att göra det du kan göra utan stannar vid det då är det inte mycket värt.

En annan sak som fastnade hos mig…Vet ni vad som skiljer ett proffs från en amatör eller en framgångsrik person från en som är mindre framgångsrik? Om vi säger att bägge två agerar i ett läge…det som skiljer dom åt sen är att den framgångsrike reflekterar och lär sig av det som händer. Den mindre framgångsrike personen gör och gör och gör samma sak igen och igen. Tänker inte så mycket över varför eller i många fall, lär sig inte av situationen som uppstått och gör annorlunda nästa gång.

Agera -> reflektera -> lär

Det är bland annat det här jag tar med mig tillbaka och ger mig själv en klapp på axeln till mitt eget beslut att agera och välja att gå på en frukostföreläsning en stressig morgon. Att ge mig själv tid, att ge mig själv reflektionsmöjlighet, att välja att agera, det gör mig lyckligare och bättre på andra saker jag gör idag och framöver och det sätter jag likamedtecken för min egen framgång. Nu sitter jag ju även här och skriver en bloggpost av rena farten av lust och vilja att dela med mig och förhoppningsvis inspirera en rackare till åtminstone.

Jag avrundar med den här lärdommen. Vet du vad som egentligen skiljer den fattiga från den rika idag?

…det är tid.

Tidsfattigdom gör att man inte reflekterar tillräckligt och gör man inte det blir man inte rik på lärdom och framgång. Man blir inte heller inte en lika bra människa eller ledare.

Ut i solen eller sitt kvar på kontoret, gör något du älskar, reflektera och gör något annorlunda mot du gjorde igår och kom tillbaka starkare och bättre än någonsin.

Tack Christer.

 

/Gabriella Ekström

 

”Sen är här nu”

– Christer Olsson