Om inte din mamma känner någon som känner någon. Om inte din pappa har ett ess i rockärmen – det som i folkmun brukas kallas för ett nätverk. Om inte dina syskon eller vänner redan trampat upp vägen åt dig så står du inför en stor utmaning. Vi vet alla att det som, i dagsläget, rullar ut röda mattan på jobbfronten är det som stavas kontakter. Enligt Juseks arbetsmarknadsundersökning, bland nyexaminerade 2012, hade fyra av tio hittat sitt jobb genom bekanta, ett personligt nätverk eller direktkontakt med arbetsgivaren.

Det är svårt att, utan kontakter, ta sig in på en arbetsmarknad som präglas av personliga yrkesnätverk samtidigt som det är få människor förunnat att födas in i ett färdigt nätverk. Kanske finns det också något bra i det. Att få visa vad man går för och att få stöd och erkännande är viktiga delar i att påbörja sin karriär.

Ett nätverk är inte nödvändigtvis ett smörgåsbord av möjligheter utan kanske snarare en egen liten armé av människor som potentiellt tänker på just dig på rätt plats och vid rätt tillfälle. För visst ökar oddsen för att få drömjobbet om du inte är ensam om att kommunicera din egen förträfflighet!

Lika många gånger som jag har haft nytta av mitt personliga nätverk har jag också fått frågan hur jag har tid och ork att engagera mig ideellt. Ett ideellt engagemang innebär ofta att du får chansen att befinna dig i en position eller i en fysisk miljö som öppnar dörrar för dig. Ett ideellt engagemang innebär att du kan tillsättas på en post där du skulle ha blivit bortsållad, på grund av bristande erfarenhet, om samma syssla varit avlönad. Det krävs visserligen både tid och ork men att engagera sig ideellt innebär samtidigt att du investerar i dig själv och att du gör ett aktivt, strategiskt val för din karriär. Det är en chans att visa vad du går för i sammanhang som du inte hade befunnit dig i utan ditt ideella engagemang.
Att engagera dig ideellt kan revolutionera din spelplan och de förutsättningar du har för att ta dig in i arbetslivet. Det kan öppna dörrar för dig om du utnyttjar de tillfällen du faktiskt har att nätverka. Här kommer P-Riks in i bilden.

P-Riks, eller Personalvetarstuderandes Riksförbund, består idag av närmare 2000 av framtidens nyckelpersoner inom HR. Ett smörgåsbord av värdefulla kontakter för den som tar tillvara på möjligheten. När du således, på en av P-Riks sittningar, lär dig att skåla efter konstens alla regler kanske du i själva verket utökar ditt personliga yrkesnätverk? Kanske kommer det att vara din bordsherre, som du skålade i punsch med på samma sittning, som nämner ditt namn när det dyker upp en ledig tjänst på hans kontor?

Det ideella engagemanget finns överallt – i din bostadsrättsförening, för välgörande ändamål eller i din lokala studentförening. Det råder ingen brist på eldsjälar, ändå gapar många stolar i det ideella rummet tomma. Om inte din mamma känner någon som känner någon så får du själv lära känna någon som känner någon. Att engagera sig ideellt är ett bra ställe att börja på.

Amanda Berglin
Näringslivsansvarig
Personalvetarstuderandes Riksförbund

Foto CC BY flickr/piaser