Tänker du bli personalvetare när du blir stor?

Tre år har jag spenderat på Uppsala universitets diverse vetenskapliga institutioner. De tre åren har förändrat mitt liv på många sätt. Jag har framför allt en ruskigt fin kandidatexamen i arbetslivsinriktad sociologi. Men man ska vara medveten om att personalvetarutbildningarna skiljer sig åt med råge mellan de olika lärosätena. I Uppsala fann jag förutom en galet mysig stad med stark studentnärvaro ett universitet med status, kunskap… och traditioner. Ibland känns det som att det sitter i väggarna på de gamla tjusiga byggnaderna, och det är klart, har man funnits sedan 1400-talet har man väl en viss tyngd…

Den traditionella synen på universitetsutbildning och kunskap må vara fyrkantig och i vissa ögon omodern, men det har gjort mig extremt teoretiskt förberedd. Men det kan också finnas nackdelar med att göra på ett visst sätt bara för att det alltid varit så. Min upplevelse av brist på kommunikation mellan de olika vetenskapernas institutioner är tyvärr alltför sanningsenlig. Min känsla av avsaknad av praktisk förberedelse, till exempel genom en praktikperiod, är också den verklig. I den ”riktiga världen” ska ju arbete trots allt utföras praktiskt.

Trots allt håller universitetets utbildning hög kvalitet, jag har fått en bred och allmänbildande utbildning, jag är teoretiskt kunnig och framför allt så har dessa tre år givit mig en grundläggande förståelse för och en kunskap om människor – i förlängningen personalfrågor. Att inte riktigt kunna greppa vad man faktiskt och konkret lärt sig överskuggas av känslan att faktiskt ha utvecklats som person både kunskapsmässigt och personlighetsmässigt. Rätt tänk är viktigare än man kan tro! Utbildningen har givit mig en grundläggande förändring på djupet, typ det finaste sättet att lära liksom.

Frågan är hur lärosätesstyrt detta är, eller ämnesvalsstyrt för den delen. Men funderar du på att ge dig in i en personalvetarutbildning så rekommenderar jag dig i alla fall att granskande undersöka alternativet. Det kan vara värt att titta lite närmare på de olika lärosätenas utbildningar och reflektera över vad man faktiskt värderar i sin utbildning, oavsett om det är arbetsmarknadsanknytning, internationell status eller närhet till mamma och pappa. Tveka inte heller att fråga andra om deras upplevelser, för lika olika som utbildningarna må vara, lika olika är vi som människor!

Emelie Öhman

Personalvetare årgång 2012 med inriktning mot sociologi och arbetsrätt. Från Norrland, men ended up in Mälardalen. Ambitiös, intelligent, uppriktig, ifrågasättande och framför allt väldans trevlig. Går igång på arbetsrättslig problemlösning, maktanalyser och jämlikhetstänk.

12 Responses to “Tänker du bli personalvetare när du blir stor?”

 1. Pauline Pettersson skriver:

  Jätte bra reflektion, känner exakt likadant. Jag studerar andra året till personalvetare m inriktning sociologi på högskolan i Borås, stortrivs. Under vår utb får vi två ekonomikurser som ingår, något som inte alla lärosäten erbjuder. Bara hört gått om Uppsala, personalvetare.

 2. Emelie Öhman skriver:

  Tack Pauline! Skönt att höra att fler delar mina åsikter kring detta. Ekonomin är definitivt en viktig del i personalvetarrollen!  Uppsala läser vi 15 hp företagsekonomi, många läser ytterligare som extrakurser (bland annat jag, kan t ex rekommendera Mittuniversitetets personalekonomikurs om den fortfarande ges). Önskar dig lycka till med dina fortsatta studier! 🙂

 3. Anna skriver:

  Hej! jag håller på att söka nu och blev helt fast vid PA-linjen när jag fick höra om den. Jag håller på att kolla runt bland olika universitet och högskolor och där är första frågan… vad är skillnaden på dem båda? jag vill gärna uppleva studentlivet och undrar ifall högskolan kan erbjuda det så som jag förstått universitet gör? Sen undrar jag vilka universitet du skulle kunna rekommendera (om du har koll på det) och om det finns liknande linjer man bör söka om man är intresserad av ledarskap, människor, sociologi och gärna vill föreläsa i framtiden?

 4. Emelie Öhman skriver:

  Hej Anna!
  Ingen annan än du kan bestämma vilken utbildning och vilket lärosäte som skulle passa dig bäst! Jag kan bara uttala mig om den utbildning jag har läst, personalvetare i Uppsala. Där skulle du definitivt få uppleva studentliv! Jag tror att det beror mycket på traditionen i staden. Men som sagt – man måste väga för- och nackdelar och försöka klura ut vad som är viktigast för en själv. Jag brukar ”leka runt” lite på antagning.nu, där kan man hitta mycket spännande i utbildningsväg! Lycka till, jag hoppas du blir nöjd vad du än väljer. 🙂

 5. Sara Andersson skriver:

  Hej!

  Du skrev tidigare om en utbildning i personalekonomi på Mittuniversitet. Jag blev lite nyfiken på den kursen och tittade om jag kunde hitta den på antagningen. Det enda jag hittar är breddningskursen: Företagsekonomi, GR, (A), Personal och ekonomi 7,5p som ges på distans, är det den du menar?

  / Sara

 6. Emelie Öhman Emelie Öhman skriver:

  @Sara Andersson
  Hej Sara! Det stämmer bra, så heter kursen. Den borde dock logiskt sett heta personalekonomi tycker jag. 😉 Lycka till med studierna!

 7. lsjoedoff skriver:

  Så sant det du skriver! Och jag ser att du går igång på maktanalyser och jämlikhetstänk! Kul med tanke på att jag också läst ”typ” en personalvetarutbildning som heter ”Equality and Diversity Management”.  Utbildningen är flervetenskaplig vi får utbildning i  bl.a. ledarskap, likabehandling, juridik, organisation, ekonomi, globalisering, mångfalds- och genusvetenskap. Vi har även möjlighet att välja fritt en termin mellan praktik eller andra kurser. Även om vi inte ligger under peronsalvetarutbildning är det väldigt mycket riktad mot sådana frågor! 

  Ville kommentera även för att tipsa de andra som söker kurser nu att det fortfarande går att söka in till denna inför ht 14! 
  kolla in:  http://www.ism.lu.se/index.php?id=2051

 8. BastianSandin skriver:

  Det är intressant att du normerar personalvetarutbildningen till den erfarenhet du haft. Givet att det är den ända (gissningsvis?) erfarenhet du har bland personalvetarutbildningar. Du nämner i förbifarten innan du avslutar dina reflektioner med att läsaren bör fundera på vart den skall studera, för detta hintar om att andra lärosäten kanske har det du saknar på ditt. 

  Denna reflektion bör ges mer utrymme, och den mest tryckande observationen är ju att utbildningarna ser väldigt olika ut. För att slippa att gå allt för djupt i hur de olika utbildningarna skiljer sig åt mellan lärosäten kan vi ju endast beröra ditt exempel gällande praktik. Äldre, anrika utbildningar tenderar att inte ha det, vissa mitt emellan har det som en valbar kurs och vissa nyare universitet har det implementerat. Resultatet från näringslivet? Praktik ger högre träff gällande kvalificerade arbeten efter utförd utbildning.

  Din intention är säkert välvillig, men en intressantare frågeställning hade varit. Vad tjänar lärosäten på att hålla sin utbildning väldigt teoretiskt och ”ämnesren” och vad tjänar lärosäten på att möta vad arbetsgivare efterfrågar. Detta är en intressant frågeställning eftersom det ger mångbottnade svar. 

  För mer läsning i frågan, bara top of mind, påminns jag om en gammal kandidatuppsats från mitt hemuniversitet som berör detta ämne. Läs med nypa salt, fullständigt fokus eller inte alls.

  http://www.pedag.umu.se/digitalAssets/71/71579_personalvetaralumnen-mitt-i-matchningsmatchen.pdf

 9. bettan12 skriver:

  Jag pluggar på personal programmet i jönköping har precis avslutat min praktik på 10 veckor. Jag fick verkligen använda allt som jag hitintills har lärt mig under mina 2 år på programmet. Så jag rekommenderar verkligen program som innehåller praktik.

 10. Emelie Öhman Emelie Öhman skriver:

  lsjoedoff 
  Hej och tack för din kommentar! Det låter verkligen som en spännande och utvecklande program.

 11. Emelie Öhman Emelie Öhman skriver:

  BastianSandin 
  Hej Bastian! Tack för klok input till mitt inlägg. Min text gör inte anspråk på att vara heltäckande, utan är endast mina högst personliga reflektioner kring min utbildning och mina upplevelser kring den. Det jag som bäst kan kommentera är förstås den utbildning jag själv studerat! Du nämner definitivt en intressant frågeställning, och du är välkommen att diskutera den ytterligare i en egen text (länka gärna!). 🙂

 12. Emelie Öhman Emelie Öhman skriver:

  bettan12 Hej Bettan! Vad roligt att höra att du haft nytta av din praktik. Min åsikt är också att en kombination av praktik och teori ger en bra grund för framtiden. Lycka till med dina fortsatta studier!

Lämna ett svar

Netigate

Missa inga lediga jobb inom HR & Personal!

Great Place to Work - Sveriges bästa arbetsplatser