Ett år efter att HR Sverige grundades kan vi med glädje konstatera att över 1000 människor valt att gått med i HR Sverige! Officiellt gick nätverket live 10 november 2009 vilket gör att vi också i veckan har firat ett år som nätverk. Som vanligt är det här bara siffror och nummer, det som verkligen betyder något är aktiviteten och nyttan med nätverket. På den fronten gläds vi verkligen åt den aktivitet som skapas på nätverket.

I veckan gick också två afterworks av stapeln. En i Göteborg och en i Stockholm. I Göteborg var vi lite sena med marknadsföringen men vi gläds desto mer åt att afterworken i Stockholm enligt utsago var både välbesökt och uppskattad!

Nog om HR Sverige.

Hans Kullin skriver om att ISS rekryterar via sociala medier och har många bra påpekande kring hur genomförandet av kampanjen har varit. Tor Löwkrantz kommenterar Kullins bloggpost.
De båda inläggen får mig att tänka på vikten av att PR och HR kommunicerar kring begreppet rekrytering. Som jag nämner i kommentarfältet på Kullins blogg är det här i mina ögon inte en ”rekrytering”. Det är en annonsering och alternativet till det här är att sätta in en annons i DN. Jag har redan gjort klart vad jag anser om rekrytering i sociala medier, kanske är det jag som ska överväga att göra en omdefiniering av begreppet och börja spamma ner Twitter och Facebook istället för att försöka skapa dialog?

Vem säger att en annons behöver vara standardiserad och tråkig? Mobiloperatören 3 visar ett bra exempel.

Nog om rekrytering (även om jag gillar att prata om det) och över till andra länkar.

Kommunchefen tipsar om ett bra TED-klipp. Avsätt 18 min och se det.

Vi svenskar är jämfört med våra nordiska grannar de mest konflikträdda på jobbet basunerar DN ut. Magnus Dalsvall kommenterar och slänger iväg en känga till Lean-förespråkare.

GP skriver om en forskningsrapport som pekar ut rationalisering som främsta orsaken till sjuka anställda. De trycker också på vikten av ett mjukt och dialogbaserat ledarskap. GP har även en artikel om att ”Trygg chef viktig vid förändringar”. Kanske är det dags att sluta befodra den bästa ingenjören till chef och istället titta efter en chef som faktiskt är bäst på att just leda andra människor? Många bloggar kommenterar bland annat HRbloggen, Anna Vikström och Badlands Hyena. (Även SvD, DN och Aftonbladet skriver om rapporten)

Psykologifabriken tipsar om hur du minglar. Den bloggen bör du omgående lägga till i ditt flöde om du inte redan har den. Kommer mycket bra därifrån, bland annat det här om hur du hanterar din kompis som bara ältar saker.

Det här vill jag åka på…

Liknelsen är amerikanske men innebörden universell. Hur gör du? Skriker du bara hur dina medarbetare ska göra eller försöker du att få dem fokuserade?

Spontan videokrönika från Klas Hallberg. Värdet av god kundservice får avsluta Veckans HR för denna gång.