Undersökningen av vad HR Sveriges medlemmar tar sig för under sommar halvåret går vidare. Den här gången är det Personal & Ledarskaps reporter Jennie Jensen som fått svara på lite frågor!

Vem är du?

Professionellt är jag en personalvetare som sadlade om till journalist efter PA-studierna i Linköping. På Personal & Ledarskap/HR Society får jag syna aktuella HR-frågor i sömmarna, träffa en massa intressanta människor och utöva seriös journalistik – perfekt! Privat är jag en people-person som gillar att umgås med andra, resa och njuta av det som är gött i livet. Man ska ha roligt!

Vad gör du i sommar?

Har semester på riktigt för första gången i mitt liv! Fem veckors ledighet, det är ju nästan som sommarlov! Först ska jag göra Barcelona osäkert med en gammal pluggkompis från Linköping och en av hennes vänner, sen blir det till att bära flyttlass, läsa mängder av pocketböcker, lapa sol, äta alldeles för mycket glass, dansa tills solen går upp och bara ha det bra.

Planer för hösten?

Hösten är bästa nystarten tycker jag, jag tror det hänger kvar från skoltiden. Privat är nytt boende den stora grejen för hösten, sedan så kommer jag att försöka göra mitt bästa för att Personal & Ledarskap och vår sajt HR Society ska kännas ännu mer läsvärda, matnyttiga och inspirerande. Jag ser verkligen fram emot ett av jobben som redan är inplanerade, att kika närmare på nästa generation ut på arbetsmarknaden, 90-talisterna. Ska bli kul att höra vad de vill ha ut av sina arbetsliv, kanske kommer några förutfattade meningar på skam. Jag vill även passa på att flagga för att vi gärna tar emot era synpunkter, tips och idéer, det kan aldrig poängteras nog!

Vad är HR-yrkets största utmaning i höst?

Generellt hoppas jag att alla HR-människor sträcker på ryggen, harklar sig och börjar se sig själva som en självklar och viktig funktion, utan att behöva tjata om det. Nu tycker jag vi lägger ner HR-Jante, ok? En annan, ännu viktigare och mer akut utmaning är generationsväxlingen. Frågan är om man är redo där ute i näringslivet och den offentliga förvaltningen, när tusentals äldre ska lämna över sina platser och år av erfarenhet till yngre? Dessutom hoppas jag att HR tar sitt ansvar även bortanför managementklyschorna och verkar proaktivt för ett arbetsliv där avarter som mobbning, hot, våld och trakasserier inte har en plats.

Sist, ditt bästa sommartips!

Förutom de självklara tipsen om att slappa, sola, umgås etcetera så kan jag tipsa om att kombinera semester och resor med volontärjobb. Jag har jobbat flera somrar utomlands kring hela jorden med fredsutbildning för ungdomar i en organisation som heter CISV. Att lära känna människor från hela världen och leva tätt inpå varandra i en månads tid ger minnen och kompisar för livet, massor av ovärderlig insikt i hur vi människor funkar och energi så det räcker för år framåt! Jag har just vinkat av en brasiliansk kompis som jag lärde känna när jag var hans lägerledare i Spanien för ett par år sedan. Han och hans sällskap har bott på min soffa i två dagar, jag ser fram emot att hälsa på honom i Brasilien i framtiden!

Tack Jennie och glad sommar!