Hur arbetar ni idag med introduktionen av nyanställda? Jag tror att det generellt ser ganska olika ut. På vissa ställen är det nog obefintligt, på andra är den omfattande med utbildningar i olika steg.

På mitt första jobb som sommarjobbare inom parkskötsel så var introduktionen en kort presentation av verktyg och arbetskamrater. Sedan hade vi några veckor utan någon egentlig arbetsledning. Men det räckte för att vi ändå skulle klara våra uppgifter. Dock hade jag väl ingen större känsla för min arbetsgivare… På mitt förra jobb bestod introduktionen av en fadder på kontoret, två e-utbildningar, ett flertal uppföljningssamtal och efter ca 6 mån en tredagarsutbildning tillsammans med andra nyanställda då vi fick träffa nyckelpersoner i organisationen. Där var man verkligen en del av en helhet.

Milsvida skillnader, men också milsvida skillnader i arbetsuppgifter. Dock saknades något i den första introduktionen, något som jag tycker är så viktigt i en introduktion, oavsett var i företaget du befinner dig. Att ge en känsla för företaget. Att besvara frågorna: Vad är egentligen mitt syfte i helheten? Var finns jag någonstans i organisationen? Varför är mitt jobb viktigt?

Hur besvarar man då dem bäst?
Jag tror att det personliga mötet är en viktig del i introduktionen, både såklart med chef men också såklart med kollegor.

Utöver det finns idag så många andra möjligheter att introducera nyanställda på fantastiska innovativa och bra sätt. Ta ett, idag, så enkelt verktyg som video till exempel. Tänk att ha viktiga, men enkla och korta, skärminspelningar som beskriver hur du gör något i ett system, loggar in här, eller kontaktar den där… Tänk sedan att du har korta presentationer av nyckelpersoner som är viktiga för den nyanställde att ha koll på. Allt detta kan ju enkelt samlas i en portal.

E-utbildning är ju ett annat verktyg som visserligen funnits ett tag. Är det många som använder det till introduktion? Hur många kan ärligt säga att dess fulla potential (eller i alla fall till 75%) utnyttjas? Jag tror att många kan bli vassare där.

Sociala medier då? Att använda bloggar, instagram eller Facebook i introduktionen kan säkert bidra till att den nyanställde kommer in i gemenskapen på arbetsplatsen. Här tror jag på att visa olika medarbetares vardag kan ge en ovärderlig inblick i andra delar av företaget. Att låta medarbetare själva blogga/instagramma åt företaget tror jag bidrar till en öppenhet och delaktighet som är svår att uppnå på annat sätt. Varför inte låta en nyanställd då och då få berätta lite om sin första tid?

Vad får ni för tankar?
Jag har länge tänkt på detta och tror att möjligheterna är nästintill oändliga i hur man på enklare men bättre och mer effektiva sätt kan introducera nyanställda och integrera dem snabbt i det nya arbetet. Jag tror att det bäst sker i flera steg och med olika verktyg/format beroende på hur länge du jobbat – både innan och på nya tjänsten.

Hör gärna av dig om du vill diskutera vidare!