Som Chef i en liten organisation med endast 10-12 anställda kan jag ibland fråga mig själv vad jag gett mig in på. intimiteten blir större, den personliga kontakten och den humana förståelsen måste fungera på ett plan man annars kanske inte är van vid, vart drar man gränserna? Hur mycket ”Kompis” kan man egentligen bli?

Att sitta med alla avdelningar på sitt skrivbord och prioritera dem lika mycket utan att den viktigaste delen, Ledarskap och utveckling blir lidande är ett pusslande i sig.

Som nyutexaminerad inom just hotell och restaurang management i Maj 2011 kände jag mig självsäker och stark på att klara alla utmaningar jag nu skulle möta i arbetslivet, för helt ärligt, hur svårt kan det va, allt står ju i böckerna!? Ganska snabbt fick jag äta upp mina egna tankar och ord! Jag fick en kalldusch inom loppet av en vecka när det sattes en verksamhet i händerna på mig som skulle startas upp från noll till fungerande på 6 veckor. Resten av den sommaren är än idag ett lite disigt moln men jag kan i efterhand bara tacka för det uppvaknande jag fick så tidigt, Det har gjort att jag och verksamheten ihop med mina medarbetare har kunnat utvecklas i en bra takt tillsammans.

Idag, 1,5 år senare ser jag tillbaka på min aningen naiva och god trogna inställning med ett leende, vem kunde tro att den teoretiska praktikan kunde vara så olik den praktiska.

Efter att ha varit med vid diverse utvecklingsarbeten inom olika branscher och likaså suttit som representanter i diverse styrelser så har jag fått möjligheten att träffa mycket människor som dagligen jobbar med HR frågor och jag ställer mig själv frågan; Ledarskap i en liten organisation, är det bättre eller sämre, lättare eller svårare? kontra en stor organisations arbete?

Något klokare efter åren ger jag mig själv svaret; Bättre men svårare!

Min motivering?

Att direkt få utsätta dig för den intimitet och den närhet som blir i en liten organisation kontra en stor är nyttigt för din personliga utveckling som ledare, du måste veta vart du ska dra dina gränser och lära dig skilja på jobb och privatliv i ett tidigt skede. Jag fick höra av en mentor jag hade under min utbildning att; Vara chef är den mest ensamma position du kan ha i ett företag, speciellt i en liten organisation! Och jodå, han hade rätt. Med en tight personalgrupp där alla har varandras rygg kan det ibland bli svårt att smälta in på ett bra sätt.

Jag är av den typen att jag jobbar själv med mina medarbetare i driften emellanåt för att kunna förstå deras synpunkter, relatera till deras eventuella missnöjen och likaså kunna möta våra gästers önskemål och förfrågningar.Detta har visat sig vara det ända sättet för mig att kunna förstå hela min organisation och faktiskt kunna vara lyhörd inför deras synpunkter! I mina ögon ser man allt för många organisationer där chefen har sitt kontor i ett annat hus eller på en annan våning, ser företagets siffror och kan sen inte förstå de synpunkter som kommer från medarbetarna. I en organisation (Stor SOM liten) är det enormt viktigt med förståelse på alla plan. Varför är vi inte mer delaktiga i den motor som driver vår verksamhet framåt, våra medarbetare?

Hade jag blivit satt i en stor organisation efter min examen är jag rädd att denna insikt hade missat mig, jag tror mig idag besitta en förståelse och kunskap om hur viktigt det faktiskt är att se till de mänskliga relationer vi har i våra verksamheter. Det har gjort mig till en bättre ledare, utvecklat min personliga ledarskapsstil och faktiskt fått mig att älska det här med personlig utveckling, såväl hos mig själv som hos mina medarbetare.

Var lyhörd, öppna ögonen, våga agera och våga göra fel! Jag står fast vid min åsikt, att bli satt i en liten organisation som en start i mitt framtida karriärsval är det absolut bästa som kunnat hända!

//Nathalie